Nie tylko magia grabowych liści, czyli Złota Polska Jesień w Kazimierzu Dolnym

Kazimierz Dolny po sezonie. Odpocznij jesienią z naturalną aromaterapią grabowego listowia

Latem Kazimierz Dolny jest uczęszczanym miastem festiwalowym. Wówczas można tu spotkać nie tylko rzesze zwyczajnych turystów, ale i osoby znane ze sfery publicznej, zwłaszcza zaś artystów wszystkich dziedzin. Wielbiciele miasta Kazimierz twierdzą jednak, że najpiękniejsze jest ono w czasie złotej polskiej jesieni, kiedy spokój, nostalgia, cisza i urok prowincji wybrzmiewają w pełni. Jest jednak jeszcze jedna, unikalna cecha złotej jesieni w Kazimierzu Dolnym, bardzo mało znana, choć powracający do Kazimierza o tej porze roku właśnie, wymieniają ją jednym tchem. Chodzi o specyficzny, mglisty, wysycony ciepłą wilgocią klimat miast, który znakomicie wydobywa niepowtarzalny zapach grabowych liści. Otóż Kazimierz Dolny i jego otoczenie obfituje w wąwozy, tak lubiane przez drzewostan grabowy. Skutek jest taki, że właśnie jesienią, czy tą złocistą, słoneczną, czy tą mokrą, deszczową, dobroczynny zapach grabowych liści unosi się w powietrzu, tworząc najbardziej naturalną aromaterapię. W słońcu lub w deszcze intensywne olejki eteryczne tak zwanej grabiny, czyli drzewostanu grabowego znakomicie koją nerwy, odprężają i nadają powietrzu przyjemny zapach jesieni.

22 września w Kazimierzu Dolnym. Tradycyjne już Święto Jesieni 

Jesienny Kazimierz Dolny rozpoczyna swe intymne, posezonowe życie 22 września, a więc wtedy, kiedy rozpoczyna się kalendarzowa jesień. Od wielu lat w tym dniu ma miejsce urokliwe Święto Jesieni będące połączeniem szeregu kameralnych imprez plenerowych, targów sztuki ludowej i rękodzieła oraz festiwalu kuchni tradycyjnej. Złota polska jesień obfituje w tych dniach w Kazimierzu Dolnym w prezentacje pięknych, naturalnych bukietów symbolizujących dary polskiej jesieni, od kwiatów po owoce, a także bogatą ofertę wystawienniczą i degustacyjną potraw mięsnych, jarskich, przetworów owocowo-warzywnych i wyrobów cukierniczych. Pasjonaci kulinariów mogą bez ograniczeń korzystać z degustacji w ramach konkursów kulinarnych, odbywanych pod hasłem „Smaki jesieni”. Można degustować te wykwintne, polskie i etniczne dania w plenerze, specjalną ofertę promują też w tym czasie kazimierskie kawiarnie i restauracje. Niezależnie od pogody kuchnia promowana w ofertach „Smaków jesieni” zachwyca odpoczywających w Kazimierzu Dolnym. Znakiem rozpoznawczym tej degustacyjnej tradycji złotej jesieni są również prezentacji najlepszych polskich i europejskich winiarni. Złota jesień w Kazimierzu Dolnym ma swój niepowtarzalny zapach, smaki i urok polskich skarbów natury, doceniane rokrocznie przez jesiennych gości miasta.

https://www.krolkazimierz.pl/

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKantor wymiany walut
Następny artykułA może nad morze?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here